VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met opties valt te speculeren op een grote koersbeweging, maar premie verdienen door juist op kleine veranderingen in te zetten, is soms beter. De Iron Condor-strategie biedt de mogelijkheid om met een initiële netto-opbrengst in te spelen op een koers die tot de gekozen expiratiedatum niet te ver van zijn plaats komt, met een risico dat vooraf duidelijk is.

ASMI is een fabrikant van chipmachines. Het bedrijf is marktleider in het zogeheten atomic layer deposition (ALD) en trekt daardoor veel aandacht van beleggers. Dit zorgt voor goede liquiditeit in de optiehandel, wat belangrijk is voor het snel kunnen uitvoeren van transacties en het verkrijgen van gunstige prijzen.

De technologie- en halfgeleidersector kan sterk reageren op nieuws en trends (bijvoorbeeld over chiptekorten, nieuwe technologieën of geopolitieke spanningen). Dit kan ervoor zorgen dat de koers van ASMI soms sterk beweegt. Als u verwacht dat de volatiliteit tijdelijk afneemt of dat ASMI in een consolidatiefase zit, kan dit een goed moment zijn voor een Iron Condor.

Opzet van een Iron Condor op ASMI
Voor ASMI kan de belegger, afhankelijk van zijn marktverwachtingen, kiezen voor opties met een korte of lange looptijd. Vanwege de mogelijke volatiliteit kan het slim zijn een kortere looptijd te kiezen, bijvoorbeeld tot de derde vrijdag van november 2024, zodat u niet te lang bent blootgesteld aan onverwachte schokken in de markt.

ASMI noteert op het moment van schrijven rond de 584 euro. Hiermee zou u een Iron Condor kunnen opzetten met de volgende uitoefenprijzen:

  • Short Call: Verkoop een call op 620 euro.
  • Long Call: Koop een call op 640 euro.
  • Short Put: Verkoop een put op 540 euro.
  • Long Put: Koop een put op 520 euro.


De Iron Condor brengt bij aanvang geld op. Bij de bovenstaande optieseries is er een bandbreedte van 540 tot 620 euro, waarbinnen de belegger de volledige nettopremie kan opstrijken. Zodra de koers buiten deze range beweegt, komt een van de geschreven opties in-the-money, waardoor de constructie minder waard wordt. Dit verlies wordt beperkt door de gekochte opties.

Het variëren met de opties zorgt voor verschillende payoff-structuren. Een uitoefenprijs van de gekochte opties die verder out-of-the-money is – bijvoorbeeld een call 660 en een put 500 – zorgt voor een grotere initiële opbrengst. Het potentiële verlies neemt dan ook toe.

Premies en initiële opbrengst
Vanwege de vrij hoge volatiliteit van ASMI, zullen de premies voor zowel de verkochte als gekochte opties hoger zijn dan bij stabiele aandelen. Ook de relatief hoge nominale koers, bijna 600 euro, speelt hierin een rol. Daardoor loopt de intrinsieke waarde van een optie snel op als het aandeel stijgt boven of daalt onder een van de uitoefenprijzen.

Optiepremies
Het aangaan van de optieconstructie levert een belegger een nettopremie op. De tabel toont dit voor de november-contracten, waarbij transactiekosten buiten beschouwing zijn gelaten.

ASMI

Koop call € 640

Verkoop call € 620

Koop put € 520

Verkoop put € 540

Netto-opbrengst

November 24

Kosten: € 1930

Opbrengst: € 2445

Kosten: € 1275

Opbrengst: € 1705

€ 945

Bron: Euronext, 30 september 2024. Op basis van de laatprijs voor de gekochte opties en de biedprijs voor de geschreven opties.

  • Maximale winst: de netto ontvangen premie is de maximale winst. In dit voorbeeld is dat 945 euro per constructie die betrekking heeft op 100 aandelen ASMI.
  • Maximale verlies: het verschil tussen de uitoefenprijzen (in dit geval 20 euro tussen de long en short call of put) maal 100 aandelen, minus de ontvangen premie. In dit voorbeeld is het maximale verlies: 2000 - 945 = 1.055 euro per constructie. Dit verlies zou optreden als de koers van ASMI buiten de gekozen uitoefenprijzen beweegt, dus boven 640 euro of onder 520 euro.


Het kan verstandig zijn om een combinatie-order te gebruiken voor het tegelijkertijd kopen en schrijven van respectievelijk de calls en de puts. Zo kunnen beleggers met één order de twee callopties en de twee putopties verkopen en kopen. Het grote voordeel is dat u niet per optieserie een aparte koop- en verkooporder hoeft aan te maken.

Scenario’s
Als u de optieconstructie nu aangaat en er niet meer naar omkijkt tot de expiratiedatum, kan deze op vijf manieren aflopen.

  1. ASMI staat lager dan 520 euro: De calls lopen waardeloos af. Beide putopties zijn in-the-money. U wordt aangewezen om aandelen af te nemen voor 540 euro en oefent de gekochte putoptie uit om deze te verkopen voor 520 euro. Dat kost netto 2.000 euro, minus de ontvangen premie van 945 euro is het verlies 1.055 euro.

  2. ASMI staat tussen 520 en 540 euro: de calls lopen waardeloos af. De verkochte put is in-the-money. Het break even-punt ligt op 530,55 euro. De ontvangen nettopremie van 945 euro is daar gelijk aan het verlies op de verkochte put 540. Daar moet de belegger 100 aandelen afnemen voor 54.000 euro, die 53.055 euro waard zijn.

  3. ASMI staat tussen 540 en 620 euro: Alle opties lopen waardeloos af. De opbrengst is 945 euro per 100 aandelen.

  4. ASMI staat tussen 620 en 640 euro: de puts lopen waardeloos af. De verkochte call is in-the-money. Het break even-punt ligt op 629,45 euro. De ontvangen nettopremie van 910 euro is daar gelijk aan het verlies op de verkochte call 620. Daar moet de belegger 100 aandelen leveren voor 62.000 euro, die hij eerst moet kopen voor 62.945 euro.

  5. ASMI staat hoger dan 640 euro: De puts lopen waardeloos af. Beide callopties zijn in-the-money. U wordt aangewezen om aandelen te leveren voor 620 euro en oefent de calloptie uit om deze te kopen voor 640 euro. Dat kost netto 2.000 euro, minus de ontvangen premie van 945 euro is het verlies 1.055 euro.


Het resultaat voor de belegger bij expiratie per constructie

Om winst te maken mag de beurskoers bewegen tussen de 530,55 euro en 629,45 euro. Dit geldt voor de situatie bij expiratie. Dat betekent dat de koers op 15 november met maximaal 7,8 procent gestegen of met 9,2 procent gedaald mag zijn. Een Iron Condor op ASMI kan dus lucratief zijn vanwege de relatief hoge premies, maar komt ook met meer risico's dan bij stabielere aandelen.

Marginverplichting
De strategie is er een voor gevorderden. Het schrijven van opties waar geen andere optie tegenover staat met een voor de belegger gunstigere uitoefenprijs, zorgt altijd voor een marginverplichting. U dient in veel gevallen in ieder geval de geschreven opties tegen de actuele prijs terug te kunnen kopen. Raadpleeg altijd de voorwaarden rond de afwikkeling van opties en de marginprocedure bij uw bank of broker. 

Bedenk ook dat, als u de opties aanhoudt tot expiratie, er een situatie kan ontstaan dat u wordt aangewezen voor het afnemen of leveren van aandelen ASMI. Daalt de koers bijvoorbeeld tot tussen de 520 en 540 euro, dan moet u 100 stukken kopen voor 54.000 euro. Hoewel deze vervolgens verkocht kunnen worden, kan het kostbaar zijn als u dat geld niet beschikbaar heeft. Het is ook belangrijk dat u de gekochte opties tijdig uitoefent als deze aan het einde van de looptijd intrinsieke waarde hebben.

Timing
Vanwege de gevoeligheid van ASMI voor marktbewegingen op basis van nieuws over de halfgeleiderindustrie, is timing van cruciaal belang. Het is belangrijk om de markt in te gaten te houden en eventueel aanpassingen te doen als er tekenen zijn dat de koers buiten de grenzen van de Iron Condor dreigt te komen. Tegelijkertijd blijft het risico beperkt tot het vooraf bepaalde maximale verliesbedrag, zoals berekend op basis van de gekozen uitoefenprijzen en netto ontvangen premie.

De genoemde koersen en optiepremies zijn een momentopname. Het is belangrijk om na te gaan hoe deze zich in de tussentijd hebben ontwikkeld en daar de strategie op aan te passen. 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap